2014. 03. 31.

DSGM (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztikai Módszer)

Időpont: 2014. március 31. 00:00

Helyszín: Tájházak Fertőszéplak

I. előadásunk keretében Kocsis Erszébet DSGM szakgyógytornász ismertette a Dévény módszert

DSGM (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztikai Módszer)

 

 

A DSGM (Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztikai Módszer) módszert 15 éve alkalmazzák a Soproni Erzsébet Kórház Mozgásterápia osztályán. Jelenleg 3 DSGM szakgyógytornász – Kocsis Erzsébet, Őri Katalin, Lukács Szabina – áll az Intézmény alkalmazásában. A rendelés beutaló köteles, melyet általában háziorvos vagy szakorvos (gyermekneurológus, ortopéd orvos) állít ki. A soproni és Sopron környéki gyermekek abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kezelést ingyen vehetik igénybe, hiszen az ország többi részén – egy-két kivételtől eltekintve – a DSGM-módszer térítésköteles. Sopron abból a szempontból is szerencsés, hogy rendkívül jól működő háziorvosi és védőnői rendszer működik a térségben, így a kisgyermekek az esetek nagy részében időben részesülnek a kezelésben.

A módszer és a kezelések eredményességének szempontjából ugyanis az időfaktornak rendkívül nagy szerepe van. A korai jelekre – a legkisebb eltérés gyanúja esetén is – fel kell figyelni, ezt megbeszélni a gyermekorvossal, védőnővel, mert a terápia szempontjából a korai kezelés előnyei később behozhatatlanok. Ennek magyarázata, hogy 5 hónapos korig van az agynak olyan tartalékállománya, amely élettanilag eltűnik, ha nincs igénybe véve (Edelmann Nobel-díjas agykutató felismerése).

 

A Dévény módszer (DSGM) két nagy működési területen fejti ki hatását.

 

DSGM I. Speciális manuális technika

 

DSGM II. Analitikus testképző gimnasztika (ez utóbbit most nem érintjük, a kezelésben részesülő gyermekek szüleit természetesen erről is értesülnek a kezelőtől)

 

DSGM I. :

            A Speciális manuális technika (továbbiakban SMT) kettős hatásmechanizmusa:

 

 1. Mechanikai hatás:      kontraktúra oldás

  Izomhelyzet normalizálás

       

 2. Idegrendszer direkt stimuláló hatás

   

  A Dévény-módszer az inakat, az izmok eredés-tapadásán kívül az idegrendszer perifériás részének tekinti, mivel az inakban halmozottan helyezkednek el idegvégződések. Ezek SMT kezelésével direkt idegrendszeri stimuláció valósítható meg azáltal, hogy e végkészülékekből kiinduló pályák a gerincvelőn keresztül felfutnak az agy különböző szintjére.

  A Dévény-módszert minden eddigi eljárástól ez a direkt stimuláció különbözteti meg. A hangsúly a direkt, a közvetlen hatáson van, amely – mint köztudott – mindig erőteljesebb, mint az indirekt, a közvetett.

              A DSGM feladata a gyógyítás. Gyógyításon, gyógyuláson a normál mozgást és életlehetőséget kell érteni, nem a sérült egyén valamilyen módon történő foglalkoztatását. A DSGM célja a mozgás minél jobb minőségének elérése és csak a normál mozgást tekinti gyógyultnak.

  A mozgásrehabilitáció eddig tornával, úszással, játékkal, egyensúly-gyakorlatokkal, stb. próbált gyógyítani. Ezek fejlesztő módszerek, melyek nagyon fontosak a már mozgásképes gyermek számára. Azonban csak a meglévő mozgásokat javítják, a hiányzókat nem indítják be. Mozgássérült, mozgásképtelen csecsemők és kisgyermekek tornáztatása, úsztatása és bármilyen fejlesztése, csak az SMT kezelés gyógyító hatása után következhet. Csak a meglévő fejleszthető, ami nincs, azt nem lehet fejleszteni.

             

  Az idegrendszer direkt stimulálása az agyi mozgatóközpontot és a tartalékállományt hozza működésbe, mely által megindul a csecsemő normál mozgásfejlődése. Ennek hatására a kisgyermek magától kezdi végezni az életkorának megfelelő mozgásokat, melyek aztán tetszés szerint fejleszthetők. Az SMT kezelés az agy direkt ingerlésével egyidejűleg az izom-ín-kötőszövet apparátus elváltozásait és hibáit is korrigálja.

   

  (Forrás: Dévény Anna tanítása alapján)

   

   

Az én történetem

„Kismadár vagyok komolyan bezárva kicsi kalitkába. Jó volna repülni ebben a Hazában. Kinyílik ajtaja bátor segítséggel, hogy hírül vihessem jó nekünk itt lenni ebben az igaz földi létben.” /Göndöcs Dávid/

Bővebben